skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
KLM Cao-overleg Eindigt In (anti-)climax

KLM cao-overleg eindigt in (anti-)climax

De Unie heeft samen met alle andere bonden vanaf afgelopen maandag in een marathonsessie gezeten. 5 dagen lang werden er overleggen gevoerd om tot een cao-akkoord te komen. De bonden hebben met KLM wisselend per domein of in multi-setting gesproken over de belangrijke thema’s in de cao. Als het gaat over loon en looptijd, hebben we altijd in multi-verband met KLM gesproken. Het overleg eindigde in een (anti-)climax in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Inhoud

Wat ons betreft hebben we elkaar in het gronddomein op inhoud weten te vinden. Het wensenlijstje van sommigen bevat altijd nog punten die niet zijn ingevuld, maar in de basis liggen er veel tegemoetkomingen waar we mee thuis kunnen komen. Als we kijken naar onze wensen, liggen er veel punten waar we ons hard voor hebben gemaakt: afschaffing van de TCP voor MSG 1-3 en ter compensatie een eindejaarsuitkering van 8,33%, 80-90-100 <tel:80-90-100> regeling uitgebreid naar 5 jaar, Vakantietoeslag over ORT beslechten via arbitrage, moderniseren van de cao, aanpassing van de consignatievergoeding, verkorting van de werkweek enzovoorts.

Loon

Op loon was de inzet van De Unie: het moet realistisch zijn. Kijkend naar hoe het met KLM gaat, de koopkracht en de cao-afspraken in Nederland. KLM heeft telkens te kennen gegeven de situatie naar de toekomst toe als uitdagend te beschouwen. Onze taxatie, op basis van de recente cijfers is optimistischer. Het armpje drukken op loon is uiteindelijk geëindigd in een eindbod van KLM, dat bestaat uit 2 varianten.

  1. 7% over 33 maanden
  2. 8,5% over 33 maanden in combinatie met een aanpassing van de winstdelingsregeling (waarbij de maximale uitkering pas bij een hogere operating marge tot uitkering komt.)

Waar staan we nu?

Het eindbod van KLM behelst het loonbod. Op inhoud hebben we veel op tafel liggen. Voor een deal moeten we op inhoud én loon een ‘go’ geven. Wij willen graag dat gesprek met KLM kunnen afronden. De bedrijfsledengroep van De Unie gaat de voorstellen duiden en uiteraard luisteren we daarbij graag naar jouw mening. Vervolgens gaan we daarmee naar KLM voor de eindsprint.

Namens de onderhandelingsdelegatie van De Unie,

Mvg. Erwin Rog

Back To Top