skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Moet Ik Bereikbaar Zijn Tijdens Mijn Vakantie?

Moet ik bereikbaar zijn tijdens mijn vakantie?

De vliegreis ging vlot, het inchecken ging in één keer goed en je koffers bleken tóch niet zo zwaar te zijn. Je bent aangekomen op je vakantiebestemming. Klaar om te genieten van je welverdiende vakantie. Maar tijdens het uitpakken van je koffers belt je baas. Eigenlijk wil je niet opnemen, maar uiteindelijk besluit je het toch maar te doen. Of jij weet wanneer de nieuwe stagiair begint. Je weet het niet, dus je had net zo goed niet op kunnen nemen. Maar mag dat eigenlijk? We leggen in deze blog uit hoe het zit met bereikbaarheid tijdens je vakantie.

Bereikbaar tijdens vakantie

Als jij 40 uur per week werkt, dan heb je recht op 160 vakantie-uren. Je hebt als werknemer immers recht op minimaal viermaal de overeengekomen arbeidsduur aan vakantie. Dus reken maar uit. Het uitgangspunt hier is dat je tijdens deze vakantie-uren niet per se bereikbaar hoeft te zijn. Je kunt in de meeste gevallen dus gewoon het telefoontje van je baas aan je voorbij laten gaan. Er bestaat hier wel een kleine kanttekening en die leggen we natuurlijk ook even uit.

Wat staat er in je arbeidsovereenkomst?

In je arbeidsovereenkomst of -clausule kan zijn opgenomen dat jij − vaak onder bepaalde omstandigheden of voorwaarden − bereikbaar moet zijn. Vanwege je functie kan het bijvoorbeeld zijn dat jij de enige bent met de kennis over een bepaalde kwestie. En als die kwestie net aan bod komt wanneer jij op vakantie bent, dan is contact opnemen met jou de beste optie.

Over het algemeen zijn het de leidinggevende functies waarbij deze voorwaarden gelden. Je doet er daarom goed aan om, voorafgaand aan je vakantieperiode, afspraken te maken over de mogelijke contactmomenten. Zo voorkom je boze gezichten en kun jij optimaal genieten van je vakantie.

Duidelijke afspraken over jouw bereikbaarheid tijdens vakantie

Communicatie is ontzettend belangrijk. Daarom is het goed om met je werkgever te zitten om te bespreken wat hij van je verwacht. Jij geeft natuurlijk ook jouw voorkeuren door, zodat jullie samen tot een uiteindelijk ‘plan’ kunnen komen. Zet in je overdacht, of in een mailtje naar al je collega’s, op welke momenten je bereikbaar bent. Houd deze momenten ook aan om je e-mail en werktelefoon te checken.

Vergeet trouwens niet om een automatisch antwoord op je mail in te stellen. Je collega’s en externen weten dan precies wanneer je wel en niet bereikbaar bent.

Toch gewerkt tijdens je vakantie?

Het komt natuurlijk voor dat je op verzoek van je werkgever toch wat werkzaamheden hebt moeten verrichten. Compensatie is dan niet meer dan redelijk. Maak daarom ook afspraken met je werkgever over deze ‘gemiste’ vakantie-uren, zodat je ze op een later moment kunt inhalen. Nogmaals: communicatie is hier ontzettend belangrijk.

Meer nieuws ontvangen?

Ben je nog geen lid van KLM Unie? Schrijf je gratis in en praat mee over jouw toekomst bij KLM. Wil je weten wat je huidige cao zegt over je vakantiedagen? Check dan onze cao-pagina!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben over bereikbaarheid tijdens je vakantie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch beschikbaar via 0345 – 851 963. Je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.

Back To Top