skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Betaald Ouderschapsverlof: Dit Moet Jij Ervan Weten

Betaald ouderschapsverlof: dit moet jij ervan weten

Al bijna 25 jaar hebben ouders de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen: zo kunnen ze tijdelijk minder werken om meer tijd met hun pasgeboren kind door te brengen. Nu is dit verlof nog onbetaald. Maar dat verandert binnenkort: vanaf 2 augustus 2022 heb je recht op 9 weken betaald verlof. Hierdoor kun je nóg beter focussen op je gezin en nieuwe kindje, zonder eventuele financiële zorgen. Hieronder zetten we de belangrijkste informatie over het ouderschapsverlof op een rij.

Wanneer heb je recht op ouderschapsverlof?

Beide ouders hebben nu al recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof tijdens de eerste acht levensjaren van je kind. Dit geldt ook voor adoptie- en pleegkinderen. Je hebt voor elk kind recht op ouderschapsverlof, maar kunt wel voor meerdere kinderen tegelijk het verlof opnemen. En heb je een tweeling? Dan heb je recht op twee keer ouderschapsverlof.

Altijd direct het laatste KLM-nieuws ontvangen? Meld je gratis aan!

Binnenkort betaald verlof

Nu is het ouderschapsverlof nog onbetaald, behalve als daar in je cao andere afspraken over zijn gemaakt. Vanaf 2 augustus zijn 9 van de 26 weken wél betaald. Het is de bedoeling dat je hierdoor meer tijd en ruimte hebt om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen, en samen met je partner of andere ouder rustig bewuste keuzes kunt maken over de verdeling van werk en zorg. Je krijgt de ouderschapsverlof-uitkering van het UWV; je werkgever vraagt deze voor je aan, nadat jij het verlof bij je werkgever hebt aangevraagd.

De hoogte van de uitkering is 70 procent van je dagloon, met een maximum van 70 procent van het maximumdagloon. Op de website van het UWV staat hoe ze je uitkering precies berekenen. 

Altijd direct het laatste KLM-nieuws ontvangen? Meld je gratis aan!

Wanneer kom je in aanmerking voor betaald ouderschapsverlof?

Je moet de 9 weken verlof opnemen in het eerste levensjaar van je kind. Ook als je kind vóór 2 augustus 2022 wordt of is geboren, kun je gebruikmaken van het verlof: als je het maar opneemt voor de eerste verjaardag van je kind én je het totaal aan 26 weken ouderschapsverlof nog niet hebt opgebruikt. 

Altijd direct het laatste KLM-nieuws ontvangen? Meld je gratis aan!

Hoe vraag je het verlof aan?

Je vraagt het ouderschapsverlof minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk aan bij je werkgever. Dit verzoek mag hij niet weigeren. Je werkgever regelt vervolgens met het UWV dat jij de uitkering ontvangt. Je bepaalt bovendien zelf hoe je het verlof opneemt: neem je meerdere weken achter elkaar vrij of ga je halve dagen werken? Dit kun je zelf bepalen door het in je verzoek aan te geven. Wel mag de werkgever je vragen het verlof anders in te roosteren als hij daar zwaarwegende belangen voor heeft.

Altijd direct het laatste KLM-nieuws ontvangen? Meld je gratis aan!

Meer weten?

Heb je vragen over het ouderschapsverlof of dit artikel? Of wil je eens bespreken hoe je het ouderschapsverlof het beste kunt opnemen of aan je baas kunt voorleggen? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Back To Top