Blog: Flexibiliteit; geen bedreiging, maar ‘win-win’
Flexibiliteit, vanuit werkgevers de laatste jaren hét ‘toverwoord’. Maar wat betekent het eigenlijk? Flexibiliteit betekent “eigenschap of situatie dat iets of iemand zich kan aanpassen aan de situatie als die verandert”. Er staat nadrukkelijk “iets of iemand”. En dat is niet voor niets. Het geldt dus ook voor een organisatie of werkgever. De liefde moet tenslotte van twee kanten komen.
Binnen KLM hebben we al langer gesprekken over flexibilisering in roosters, maar altijd vanuit de behoefte van de onderneming. Nu hebben veel medewerkers in wisseldienst een mogelijkheid hun flexibiliteitsbehoefte deels in te vullen door diensten te ruilen. Maar dat lukt niet altijd. En medewerkers in dagdienst hebben een dergelijke mogelijkheid niet.
En toen kwam Corona. Ineens moest iedereen thuiswerken en ineens kreeg iedereen de mogelijkheid dat thuiswerken wat meer in te delen naar de eigen behoefte. Ineens hoefde een dagdienst medewerker geen verlof te nemen voor een reguliere tandartscontrole maar hoefde KLM ook geen verlof te geven voor een bezoek aan een specialist. In ‘bazentaal’ heet dat een ‘win-win’ situatie. En dit is maar een enkel voorbeeld. Mensen met kantoordiensten kregen ineens meer zeggenschap over hun werktijd. Uiteraard ook geholpen door de stand van de techniek en de uitstekende dekking van snel Internet in Nederland.
Nu Corona hopelijk weer ten einde loopt en we terug kunnen naar kantoor, moeten we wat mij betreft niet terug naar het 9 tot 5 gedrag van voor 2020. Wegen, openbaar vervoer en parkeerterreinen die dicht slibben. De eeuwige discussies over verlof en of dat nu wel of niet van de baas is. Nee we moeten die flexibiliteit koesteren en allemaal inzien dat flexibiliteit twee kanten kent. Niet alleen gedreven door de behoefte van werkgevers, maar ook niet om in ‘volledige vrijheid alles naar mijn hand zetten’.
Laten we lessen trekken uit de afgelopen periode en gezamenlijk naar de toekomst toe verstandige dingen inrichten, uitproberen en bijsturen. Zodat flexibiliteit ons allemaal verder helpt. Zowel KLM als organisatie, de operatie, de kantoororganisatie alsook de voor werknemers belangrijke werk/privé balans.
De behoeftes zijn misschien verschillend, maar het doel moet gelijk zijn. Een gezonde toekomst voor onderneming en medewerkers.
Guus Ottenhof; voorzitter Bedrijfsleden Groep (BLG) De Unie en voormalig RO, TLO en Shiftleader bij K1