skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Geen Verlengde Of Nieuwe Cao: Wat Nu?

Geen verlengde of nieuwe cao: wat nu?

Nu de cao-onderhandelingen tussen KLM en de vakbonden zijn vastgelopen, ben je vast benieuwd hoe het zit met jouw arbeidsvoorwaarden − vastgesteld door een cao die eigenlijk niet meer geldig is. Tenminste, als je de looptijd aanhoudt. We leggen je uit hoe het precies zit als jouw cao is afgelopen.

Wat betekent een verlopen cao?

Het merendeel van de Nederlandse medewerkers valt onder een cao. Het komt, net zoals bij KLM, voor dat een werkgever er niet in slaagt om tijdig een nieuwe cao af te sluiten met de vakorganisaties, of dat de werkgever niet langer onder een cao valt.

In principe is het zo dat in de arbeidsovereenkomst staat welke cao van toepassing is. Deze blijft van toepassing, totdat er een nieuwe cao gaat lopen. Het gebeurt dus wel eens dat er pas een jaar later een nieuwe cao gaat gelden, maar dat de regels uit de vorige cao tot die tijd van toepassing blijven.

Wat betekent een verlopen cao voor je arbeidsvoorwaarden?

Onderdelen binnen de cao met betrekking tot arbeidsvoorwaarden, worden in de actieve periode van de cao deel van de arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat, wanneer de cao niet meer geldig is, de in de cao opgenomen arbeidsvoorwaarden wel van toepassing blijven op de individuele arbeidsovereenkomsten. En dat is fijn, want zo weet je ook zonder verlengd cao waar je aan toe bent. Deze ontwikkeling wordt de ‘nawerking’ van een cao genoemd en is door de Hoge Raad in de nodige uitspraken bevestigd.

Voor nieuwe arbeidscontracten die worden afgesloten in de periode van de nawerking, hoeft KLM juridisch gezien de voorwaarden in de cao niet aan te houden. Wel moeten de arbeidsvoorwaarden altijd voldoen aan de wettelijke bepalingen. Gelukkig houdt KLM ook tijdens de nawerking de voorwaarden uit de afgelopen cao aan.

Wanneer stopt de nawerking na een verlopen cao?

Wanneer een cao verloopt, hoeft er niet meteen een nieuwe te zijn afgesloten. Zoals hierboven uitgelegd, lopen de opgenomen arbeidsvoorwaarden gewoon door als onderdeel van je individuele arbeidsovereenkomst. Echter, deze ‘nawerking’ stopt wanneer er een van de volgende ontwikkelingen plaatsvindt:

  1. Er wordt een nieuwe cao afgesloten. Hierop bestaat wel een uitzondering: wanneer de oude cao betere bepalingen omtrent arbeidsovereenkomsten heeft, dan blijven de overeenkomsten van de oude cao geldig.
  2. De werkgever en werknemer komen zelf nieuwe arbeidsvoorwaarden overeen.

De huidige KLM cao-overleggen

Zoals je weet, zijn de cao-onderhandelingen bij KLM vastgelopen. Voor nieuwe cao-overleggen is er nog niks afgesproken, maar onze wens is dat deze zeker worden voortgezet in 2019. De gepland KLM-overleggen, vind je in onze agenda.

Ben je ingeschreven bij KLM Unie? Dan houden we jou per mail op de hoogte van alle noemenswaardige ontwikkelingen. Belangrijk, want zo weet je continu waar je aan toe bent. Ook als je even niet de nieuwste ontwikkelingen volgt op het internet. Mocht je overigens behoefte hebben aan het op de voet volgen van die cao-ontwikkelingen, lees dan de laatste cao-update van KLM Unie. Daar vind je alle relevante informatie rondom de cao-ontwikkelingen van KLM.

Cao-vragen

We snappen het als je nog vragen hebt. Daarom willen we graag dat je met ons meepraat over alle ontwikkelingen. Daarom kun je je gratis inschrijven voor KLM Unie.

Als je je hiervoor inschrijft, dan kun je je mening geven over alle dingen die er spelen. Zo krijgen wij een beter beeld van jouw wensen als KLM-werknemer, zodat we er betere voorwaarden uit kunnen slepen.

Back To Top