skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Het Pensioenakkoord, Wat Betekent Dat Voor Jou?

Het pensioenakkoord, wat betekent dat voor jou?

De vakbonden hebben ingestemd met de nieuwe afspraken over het pensioenstelsel. Groot en belangrijk nieuws, maar wat zijn de vervolgstappen en wat gaat er gebeuren met jouw pensioen? Je wilt natuurlijk weten wat de grootste veranderingen zijn en wat die voor jou betekenen. Wij lichten ze toe.

Stijging AOW-leeftijd afhankelijk van de levensverwachting

De AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog. Daarmee komt het kabinet tegemoet aan de eisen van De Unie en andere vakbonden.

Inhoudelijk betekent dit dat de AOW-leeftijd niet met 1 jaar stijgen per jaar dat we langer leven, maar acht maanden. Daarmee blijft de AOW-leeftijd in mindere mate gekoppeld aan de levensverwachting.

AOW-leeftijd in 2020 en 2021
Bereik je in 2021 of nog daarvoor de huidige AOW-leeftijd van 66 jaar en 4 maanden? Dan ontvang je vanaf die dag AOW. Hoeveel dat precies is, hangt af van verschillende factoren. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je de hoogte van de AOW-uitkering. Let op dat de AOW-bedragen ieder halfjaar worden aangepast.

AOW-leeftijd tussen 2021 en 2024
Vanaf 2022 gaat de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog:

  • In 2022: 66 jaar en 7 maanden
  • In 2023: 66 jaar en 10 maanden
  • In 2024: 67 jaar

De AOW-leeftijd vanaf 2025
Vanaf 2025 blijft de AOW-leeftijd stijgen, maar hangt de stijging af van de levensverwachting. Worden we met zijn allen gemiddeld één jaar ouder, dan stijgt de AOW-leeftijd dus met acht maanden.

Eerder met pensioen

Nu kun je als medewerker nog met vervroegd pensioen. Dat laat het huidige systeem toe. Echter betaalt je werkgever een boete om jou door te blijven betalen tot je AOW-leeftijd.Vanaf 2021 is dat onder de volgende voorwaarden niet meer het geval:

  • Je gaat maximaal drie jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen.
  • Je werkgever betaalt je jaarlijks maximaal € 19.000 totdat je de AOW-leeftijd bereikt.

Afschaffing doorsneesysteem

In veel pensioenregelingen betalen werkgevers hetzelfde percentage pensioenpremie voor iedereen, ongeacht de leeftijd. De inleg van een jonge medewerker heeft langer de tijd om te renderen dan die van een oudere, dus is eigenlijk meer waard. Deze meerwaarde gaat nu niet naar het pensioen van de jongere, maar van oudere medewerkers. Toen mensen hun hele leven bij één werkgever bleven, was dit doorsneepremie-systeem houdbaar. Vanwege de vergrijzing en een veranderde arbeidsmarkt, is er in de politiek een meerderheid ontstaan die afziet van dit systeem.

Wat je inlegt, krijg je zelf

Daarom wordt het doorsneesysteem in het nieuwe plan afgeschaft. De kern van het nieuwe systeem: wat je inlegt, krijg je zelf. Dus de meerwaarde van de jongerenpremie? Die gaat straks daadwerkelijk naar de jongeren, wanneer zij met pensioen gaan. Zo gaan zij erop vooruit. Ben je tussen de 35 tot 55 jaar oud? Dan geldt dit niet voor jou. Je hebt aan het begin van je carrière veel waarde in de pensioenpot gestopt, maar profiteert daar niet van. Er is namelijk geen jongere groep meer die je pensioen betaalt.

Sociale partners zoeken nu naar een manier om dit te compenseren: het kabinet en de vakbonden hebben een stuurgroep ingericht, die de komende twee jaar naar een oplossing zoekt. Vinden ze die niet? Dat is de gemaakte pensioendeal alsnog niet haalbaar, en zijn we terug bij af.

Pensioen voor zzp’ers

Als zzp’er kon je enkel aan een branchepensioenfonds deelnemen als je ooit al deelnemer bent geweest en je deelname daarna vrijwillig hebt voortgezet. In het nieuwe systeem kun je altijd deelnemen aan een pensioenfonds in jouw branche, ook als je nooit eerder in vaste dienst hebt gewerkt en hebt deelgenomen aan het fonds. Dat is wel zo fijn!

Opname pensioen

De laatste grote verandering die eraan zit te komen: de keuzevrijheid. Volgens de plannen kun je er aan het begin van je pensioen voor kiezen om meteen 10 procent van je pensioen op te nemen. Bijvoorbeeld voor aflossing van je hypotheek, een verbouwing of de wereldreis waar je al jaren naar uitkijkt.

Opname pensioenseminar

Op 13 juni organiseerden we een pensioenseminar. Hier legden we precies uit wat er in het pensioenakkoord staat en beantwoorden we vragen van onze leden. Wil je dit evenement terugkijken? Dat kan, via deze link!

Pensioenvragen

Heb jij zelf nog vragen over je pensioen en hoe dat verandert door het pensioenakkoord? Onze helpdesk beantwoord ze allemaal! Het Service Center van De Unie is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur, via 0345 851 963 of sc@unie.nl.

Back To Top