skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
KLM: Jouw Fiscale KLM Cafetaria Uitruil

KLM: Jouw fiscale KLM cafetaria uitruil

Heb je een vaststellingsovereenkomst getekend in het kader van de VVR2020 en vertrek je de komende maanden bij KLM? Dan lees je in deze nieuwsbrief informatie speciaal voor jou en jouw situatie. Zo vertellen we hoe je in aanmerking komt voor de fiscale verrekening van je vakbondscontributie, en delen we tips voor de uitbetaling van je resterende vervoersvergoeding en duurzame inzetbaarheidsbudget – ook wel opleidingsbudget genoemd.

Jaaropgave vakbondscontributie

Om je vakbondscontributie fiscaal te verrekenen, moet je een jaaropgave opvragen bij De Unie. Mail hiervoor zo snel mogelijk naar administratie@unie.nl. Vermeld in je mail de volgende gegevens, dan kunnen wij de aanvraag snel en goed afhandelen:

  1. Datum uitdiensttreding (1 november of 1 december 2020)
  2. Adresgegevens (adres, postcode en woonplaats) of lidnummer
  3. E-mailadres waarop je de jaaropgave wilt ontvangen

Aanvraag cafetaria uitruil vakbondscontributie bij KLM

KLM heeft aangegeven wanneer je uiterlijk het verzoek kunt doen om je vakbondscontributie uit te ruilen: 30 september als je op 1 november uit dienst gaat, 31 oktober als je op 1 december uit dienst gaat. Ben je op tijd, dan doet KLM de uitruil bij de eindafrekening. Mail de jaaropgave van je vakbondscontributie naar vbc@klm.com. Vermeld in de onderwerpregel van je mail je personeelsnummer en de datum dat je uit dienst gaat.

Aanvraag cafetaria uitruil resterende vervoersvergoeding bij KLM

Wil je in aanmerking komen voor de resterende vervoersvergoeding? Dan moet je zorgen dat deze op ‘(jaarlijks) uitbetalen’ staat in ‘Carina’ op myklm.org. Normaal gesproken kiezen de collega’s die ver weg wonen aan het begin van het jaar voor ‘maandelijks uitbetalen’, omdat ze met de 13e maand onvoldoende middelen hebben om de uitruil fiscaal mogelijk te maken. KLM’ers die dichtbij wonen kiezen pas laat in het jaar voor ‘jaarlijks uitbetalen’; dit wordt dan met de 13e maand in december verrekend. Omdat je nu eerder uit dienst gaat, herinneren we je er aan om dit vóór 30 september te regelen.

Zorg dus dat je dit zo snel mogelijk zet op (jaarlijks) uitbetalen. Dan krijg je namelijk uitbetaald over de periode van januari tot en met je laatste maand – november of december.

Aanvraag uitbetaling DI-budget 2020

Het budget voor duurzame inzetbaarheid (DI) – ook wel opleidingsbudget genoemd – staat standaard op ‘laten staan voor opleiding’. KLM heeft toegezegd dat het dit op ‘uit te betalen’ zet voor collega’s die gebruikmaken van de VVR. Onder het mom van ‘dubbel genaaid, houdt beter’ is het toch verstandig hier zelf achteraan te gaan. Ga daarvoor naar myklm.org, klik op ‘Flexibele arbeidsvoorwaarden’ onder ‘mysalary’ en zet het vinkje ‘Volledig uitbetalen’ aan. Dan krijg je bij de eindafrekening je DI-budget 2020 uitbetaald – 10 maanden als je op 1 november uit dienst gaat, 11 maanden als je op 1 december vertrekt.

Heb je het budget uit 2018 en 2019 niet laten uitbetalen? Dan vervalt dit bij het einde van je dienstverband, dit wordt niet meer uitbetaald. We hebben begrepen dat 80 procent het DI-budget heeft laten uitbetalen, dus dit zal waarschijnlijk niet vaak voorkomen. Maar dan ben je in ieder geval helemaal op de hoogte. Heb je toch nog wat budget over van voorgaande jaren? Dan adviseren we je om snel nog een keuze te maken op Tip Track: misschien kun je nog een opleiding of financieel advies kopen van je budget.

VVR-ers: bedankt!

Via deze weg wil ik jou en je collega’s die ook gebruikmaken van de VVR ontzettend bedanken voor de (soms decennialange) steun aan De Unie. Hiermee heb je niet alleen jezelf gesteund, maar zeker ook je collega’s. Met het naderende einde van je dienstverband bij KLM hopen we dat dit geenszins het einde van de relatie betekent tussen jou en De Unie. Wanneer het zover is, geef dan in ieder geval aan onze administratie door dat KLM niet meer je werkgever is en wat je nieuwe situatie is: pensioen, WW of een nieuw dienstverband. Zo kunnen wij je zo goed mogelijk blijven ondersteunen.

Kadertoppers: bedankt!

Met de uitstroom van KLM’ers vertrekken er ook een aantal toppers uit de Unie-kadergroep. Onno Groen, Karin Hoogendijk–van Kerkwijk en Rinus Horsting hebben met pijn in het hart gekozen om te vertrekken zodat jonge collega’s een grote kans hebben om hun baan te behouden. Via deze weg wil ik hen in het zonnetje zetten en hartelijk danken voor hun tomeloze inzet in de kadergroep: voor De Unie en KLM, maar bovenal voor alle KLM-collega’s. Het is een bijzondere slag mensen dat hun hoofd boven het maaiveld uitsteekt om keihard te werken aan de verbetering van werkomstandigheden, arbeidsvoorwaarden en welzijn van hun collega’s. Karin, Onno, Rinus: dank jullie wel. Het ga jullie goed. Net zo goed als al die andere collega’s die met jullie de komende maanden zullen vertrekken!

Tot slot

Heb je naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met mij op via gertjan.tommel@unie.nl of 06-5252 2034.

Back To Top