skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Loonsverhoging Augustus Gaat Vooralsnog Door

Loonsverhoging augustus gaat vooralsnog door

De afgelopen dagen is er weer het nodige gebeurd en er staat nog veel te gebeuren. De ontwikkelingen volgen zich soms in zo’n hoog tempo op, dat het nauwelijks bij te houden is qua communicatie. Daarom informeren we je in deze update weer over verschillende onderwerpen: de voorwaarden voor het “steunpakket”, loonsverhoging augustus 2020, het proces rond het herstructureringsplan en de vrijwillige vertrekregeling.

 

Wat zijn nu precies de voorwaarden van “steunpakket”?

Op dinsdag 7 juli 2020 heeft KLM de vakbonden bijgepraat over de voorwaarden die horen bij de kredietfaciliteit van 3,4 miljard euro. Hierover hebben we je vorige week al bijgepraat in onze nieuwsbrief. We gaven aan dat we ons zorgen maken. Ook vertelden we dat KLM een voorstel heeft gedaan om de loonsverhoging van 2,5 procent voorlopig uit te stellen als voorschot op de komende maatregelen om KLM overeind te houden.

 

Loonsverhoging augustus 2020 gaat wat ons betreft door

De vakbonden hebben gezamenlijk gereageerd op dit voorstel. De kernboodschap: zolang het hele plaatje van de voorwaarden en het herstructureringsplan nog niet bekend is, willen we daar niet op vooruitlopen met opzichzelfstaande maatregelen. Wat ons betreft gaat de loonsverhoging voorlopig dus gewoon door. Dat hebben we via deze brief ook aan KLM laten weten.

 

Met deze brief hebben we ook een bijlage naar KLM gestuurd, waarin we 43 vragen stellen over de voorwaarden van het “steunpakket”. Ook vragen we financiële gegevens op, waarmee we kunnen onderzoeken wat voor impact bepaalde keuzes kunnen hebben.

 

Proces rond herstructureringsplan

We gaven het al aan in onze nieuwsbrief van 15 mei 2020: alle toekomstscenario’s van KLM gaan uit van een kleinere luchtvaartsector met minder vraag naar vliegen. Hoe groot en lang de teruggang zal zijn, is voor iedereen een vraag. Op dit moment gebruikt KLM de laatste inzichten om een eerste aanzet te maken voor de contouren van de nieuwe organisatie. Eind deze maand geeft KLM meer helderheid.

 

De vakbonden, ondernemingsraad en KLM zijn met elkaar in gesprek over het adviseringsproces van het herstructureringsplan: hoe gaat het eruit zien en hoe gaan we de gevolgen managen? Zowel de ondernemingsraad – op wettelijke grond – als de vakbonden – op grond van de cao – hebben een proces te doorlopen. Dit willen we zorgvuldig doen. Met respect voor ieders verantwoordelijkheden en bevoegdheden, maar zonder dat we op elkaar zitten te wachten of dubbel werk doen.

 

Het standpunt van de vakbonden is duidelijk: wij moeten in eerste instantie als adviserend orgaan worden beschouwd. Dat hebben we niet voor niets afgesproken in de cao. Uiteraard moet de ondernemingsraad wezenlijk invloed kunnen uitoefenen op de plannen. Maar de vakbonden zijn als eerste aan de beurt.

 

Vrijwillige Vertrekregeling 2020 (VVR2020)

Op zondag 12 juli 2020 sloot de inschrijving voor de VVR2020. 2.439 KLM’ers hebben zich aangemeld voor het vrijwillige vertrek, waarvan 1.378 grond-KLM’ers. De geschatte kosten vanuit het gronddomein liggen op zo’n 100 miljoen euro. Hoewel KLM haar uiterste best doet om alle aanmeldingen te honoreren, is het niet zeker dat iedereen ook daadwerkelijk mag of kan vertrekken.

 

Zo is de situatie voor collega’s die momenteel arbeidsongeschikt zijn vaak complexer dan voor anderen. KLM wil een zo goed mogelijk vertrek organiseren voor arbeidsongeschikte collega’s, waarbij er heel goed wordt gekeken naar de specifieke situatie van de medewerker. Dat wil De Unie natuurlijk ook. Daarnaast kunnen er ook afdelingen zijn waar men liever niet ziet dat er KLM’ers vertrekken.

 

Op maandag 20 juli 2020 plaatst De Unie op klm.unie.nl een artikel over de VVR2020. Zoals beloofd, vertellen we je dan waar je op moet letten als je de vaststellingsovereenkomst ontvangt. Daarbij nodigen we je uit om deze overeenkomst te laten checken door de juridische experts van De Unie, voordat je ‘m tekent: zij laten je weten wat hen opvalt en waar je eventueel over kunt onderhandelen.

 

Je krijgt ons bericht over de VVR2020 automatisch in je mailbox als je bent ingeschreven bij De Unie of KLM-Unie. Ken je collega’s die dat niet zijn, maar zich wel hebben aangemeld voor de VVR2020? Laat ze zich dan inschrijven via klm.unie.nl. Dan krijgen zij het bericht ook.

 

De Unie is er voor jou

We begrijpen dat het onzekere tijden zijn voor jou en je collega’s. Maar ook voor je partner, gezin en andere dierbaren. Die onzekerheid kan gekmakend zijn. Via deze weg willen wij jou een digitale knuffel geven. Een schouder bieden om stoom op af te blazen en tot rust te komen of gewoon om een potje op uit te huilen. Je emoties moet je niet opkroppen, maar kwijtraken. Doe dat gerust. Je kunt ons bereiken via gertjan.tommel@unie.nl of 06-5252 2034.

 

Weet ook dat het weinig zin heeft om jezelf gek of druk te maken om alle mogelijke scenario’s. Uiteindelijk zal zich maar één scenario ontvouwen, en dat is waarschijnlijk degene waar je juist niet aan had gedacht. Hoe onzeker de situatie ook lijkt, we weten dat het grootste deel van de KLM’ers “gewoon” aan het werk blijft. Weet dat De Unie klaar staat om je te helpen naar een mooie nieuwe baan, mocht je toch het blauwe huis moeten verlaten. Weet dat jij zelf het mooiste instrument bent dat je in handen hebt. En dat het dan maar fijn is als je het goed met jezelf kunt vinden!

 

Met vriendelijke groet,

Jouw Unie-onderhandelingsdelegatie

 

Guus Ottenhof

Piet-Hein van Walderveen

Erik Zwart

Gertjan Tommel

Back To Top