skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Nieuwe KLM Grond Cao 2016 – Wat Vind Jij?

Nieuwe KLM Grond cao 2016 – Wat vind jij?

Beste lezer,

Op 1 juli 2016 loopt de huidige KLM Grond cao af. Dat betekent dat de cao-onderhandelingen weer gestart worden. Op 29 april 2016 trapt KLM af en zal ons haar voorstellen presenteren.

Het is al duidelijk dat KLM komt met een nieuwe ronde met bezuinigingen en productiviteitsverbeteringen. Zij houdt daarbij vast aan de Perform 2020 doelstellingen. De vraag is alleen of we in de huidige omstandigheden ook als werknemers onverminderd moeten blijven mee investeren.

Het is niet zo dat KLM nu ineens fantastische operationele resultaten behaald. Er is verbetering, maar het grootste voordeel komt uit de lage brandstofprijzen. Maar er speelt meer, zoals bijvoorbeeld dat er binnen Air France geen concrete afspraken over bezuinigingen worden gemaakt. ‘It takes two to tango’ toch?

Verder zet KLM nu ook steeds harder in op verlies van werkgelegenheid bij grond. Er staan meer outsourcingen op stapel en zelfs ook offshoring (werk naar het buitenland verplaatsen). In beide gevallen verdwijnen deze banen bij KLM. En niet te vergeten het voorgestelde Personeelsmodel 2.0. Het werk van service agents en teamleden dat ‘via natuurlijk verloop’ overgenomen moet worden door externe uitzendkrachten.

Het aantal grondbanen neemt steeds verder af en de vraag is of wij dat wenselijk vinden. Is KLM op weg om een virtuele airline te worden met alleen nog directie, vliegers en cabine in dienst? Ondertussen lekken onze grondbanen weg naar kwalitatief slechtere arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen.

Zijn er andere oplossingen? Is er nut en noodzaak om verder te investeren? Moet er in 2016 een ruimte zijn in de cao voor inkomenszekerheid en -groei, gezondheid en vitaliteit en jouw mobiliteit? Wat vind jij van de situatie van KLM en de afspraken bij Air France? Geef je mening via de enquête, die je hier kunt vinden. De enquête sluit op 28 april 2016 12.00 uur.

Op 29 april 2016 zullen we de uitkomsten delen met de KLM directie en natuurlijk ook aan jou laten weten.

Met vriendelijke groet,

Joop Hofland Belangenbehartiger

Back To Top