skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Vaststellingsovereenkomst: Waar Moet Je Op Letten?

Vaststellingsovereenkomst: waar moet je op letten?

Heb je je aangemeld voor de vrijwillige vertrekregeling en maakt KLM het mogelijk dat je er gebruik van kan maken? Dan krijg je binnenkort een vaststellingsovereenkomst aangeboden. Hierin staan alle afspraken rond jouw vertrek: denk aan einddatum van je contract, uitbetaling van verlof en hoogte van je vertrekvergoeding. Je krijgt twee weken om hiermee akkoord te gaan. Ons advies: laat je vaststellingsovereenkomst door ons checken. Wij kunnen ervoor zorgen dat hij geen drempels bevat voor de aanvraag van een WW-uitkering.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Als je wordt ontslagen, moet je werkgever daar toestemming voor krijgen van de kantonrechter of het UWV. Dit hoeft niet als je een gezamenlijk akkoord bereikt over beëindiging van je dienstverband, zoals het geval is bij een vrijwillige vertrekregeling. We spreken dan van een ‘ontslag met wederzijds goedvinden’. Alleen bij dit ontslagtype sluit je een vaststellingsovereenkomst met je werkgever.

Gemaakte afspraken schriftelijk vastleggen

Om eventuele discussies in de toekomst te voorkomen, leggen jullie alle afspraken schriftelijk vast. Denk hierbij aan afspraken over:

  • einddatum
  • opname of uitbetaling van vakantiedagen
  • hoogte van de (transitie)vergoeding
  • eindafrekening
  • vrijstelling van werk
  • concurrentiebeding
  • geven van positieve referenties
  • eventuele bonussen
  • overige vergoedingen
  • secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals telefoon of auto van de zaak

Ook is de reden om het dienstverband te beëindigen belangrijk om vast te leggen. Hiermee beoordeelt het UWV namelijk of je na je ontslag in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Om voor een WW-uitkering in aanmerking te komen, moet in de vaststellingsovereenkomst duidelijk worden dat KLM het initiatief heeft genomen tot jouw vertrek, en dat er geen sprake is van een dringende reden.

Finale kwijting

Vaak wordt finale kwijting opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Dit betekent dat beide partijen niets meer aan elkaar verschuldigd zijn. Bij KLM kan zo’n ‘schuld’ bijvoorbeeld de uitgestelde uitkering van de winstdeling over 2019 zijn. Bij een finale kwijting moet je er zeker van zijn dat je geen onkosten hebt gemaakt die KLM jou nog moet vergoeden. Andersom kun je denken aan een terugbetalingsregeling voor studiekosten. Wij letten daar goed op voor jou.

 Advies inwinnen

Het is altijd raadzaam om een vaststellingsovereenkomst eerst juridisch te laten toetsen voordat je tekent. Zo weet je zeker dat de afspraken correct en volledig zijn, en dat er niets meer is waar je over kunt onderhandelen. Ook zorg je er zo voor dat je jouw overeenkomst kunt gebruiken om een WW-uitkering aan te vragen. Je krijgt twee weken om te reageren op het aanbod voor je vaststellingsovereenkomst.

 Meer weten

Kom jij in aanmerking voor de vrijwillige vertrekregeling (VVR2020) en krijg je een vaststellingsovereenkomst aangeboden? Wij kunnen deze voor je checken. Ben je lid? Dan kost het je niets. Ben je geen lid? Dan kan je gebruik maken van een verlaagd tarief van € 200,- inclusief btw voor het checken van de vaststellingsovereenkomst. Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 430.

Interessant voor je collega?

Wij kunnen ons voorstellen dat dit ook interessant is voor je collega’s. Deel dit gerust met hen!

 

Back To Top