skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Verschuiving Vliegproductie Naar Parijs Onacceptabel

Verschuiving vliegproductie naar Parijs onacceptabel

  • KLM

De Franse en Nederlandse media staan bol van de stakingen bij Air France. De onrust heeft niet alleen een negatief effect op het imago van de luchtvaartmaatschappijen. Het leidt vooral tot onzekerheid bij de medewerkers over de werkgelegenheid bij KLM. Wij verwachten van KLM dat ze pal achter hun medewerkers staan en dat ook laat blijken!

De medewerkers hebben de afgelopen jaren al versoberingen op arbeidsvoorwaarden geslikt in ruil voor werkzekerheid. Maar inmiddels verdwijnen er wel arbeidsplaatsen. Daar bovenop komen nu mogelijk negatieve effecten naar aanleiding van de sociale onrust en stakingen bij Air France. Deze kunnen zich vertalen naar gevolgen voor de financiële positie van AF-KLM, bezuinigingen, concurrentiepositie en dus omzet- en banenverlies.

Uit de media pikken wij op dat de inzet van het conflict bij Air France een herverdeling van vliegproductie is. Met andere worden, de groei van KLM moet voor een deel worden overgeheveld naar “Parijs” omdat de vervoersaantallen daar  “achteruit gaan”. Dat is een slecht signaal en kan niet rekenen op draagvlak bij KLM-medewerkers en ook niet bij De Unie. Wij rekenen er op dat de heren Elbers en Dijsselbloem hun invloed voluit zullen aanwenden voor de belangen van KLM.

De ontstane situatie zet de cao-onderhandelingen die donderdag 16 juni 2016 worden voortgezet onnodig onder druk. Het draagvlak voor onder andere productiviteitsverhoging en werkgelegenheidseffecten wordt er in ieder geval niet beter op.

Klik hier om naar het interview te gaan dat De Unie had met 1Vandaag op donderdag 9 juni 2016.

Met vriendelijke groet,
Joop Hofland & Han ter Halle

Back To Top