skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Weer Een Turbulent KLM Jaar Voorbij

Weer een turbulent KLM jaar voorbij

  • KLM

Ook 2016 was voor KLM en de medewerkers weer een jaar met veel verwikkelingen. Een nieuwe grond cao na acties, de uitrol van HPO, stakingsdreiging van cabine en vliegers, verschillende uitbestedingen en een onderzoek naar verzelfstandiging van E&M. Het is maar een kleine greep als het gaat om jouw belangenbehartiging in het afgelopen jaar. Een recordwinst voor KLM wordt verwacht en dus ook een nabetaling van de verbeterde winstuitkering in april 2017, maar het echte operationeel resultaat laat nog steeds te wensen over. Het nieuwe jaar brengt ons ook nog veel te doen rond de uitwerking van de cao en in het najaar de start van alweer de volgende cao-onderhandelingen.

Cao uitwerking

De in september afgesloten cao heeft nog een heel aantal zaken die uitgewerkt moeten gaan worden. Hieronder een kort overzicht en de voorgenomen planning. Uiteraard houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Inrichten O, O&A fonds overleg bezig
Herziening A&T systeem 1e kwartaal 2017
Vereenvoudiging verlofmanagement 1e kwartaal 2017
Aannemen van uitzendkrachten april 2017
Inzet flex personeel 2e kwartaal 2017
Onderzoek vrijstelling nachtdiensten 2e kwartaal 2017
Implementatie roosterconvenant 2e kwartaal 2017
Onderzoek thuiswerken 3e kwartaal 2017
Evaluatie duurzame inzetbaarheid 3e/4e kwartaal 2017

Verzelfstandiging E&M

Het begin november aangekondigde onderzoek naar een mogelijke verzelfstandiging van E&M is inmiddels al weer ingetrokken. Met name de Franse bonden hebben zich hier sterk tegen gekant uit vrees voor verlies van werk en loon. De Unie vindt het jammer dat het onderzoek niet doorgaat. In Nederland hebben we goede afspraken als het gaat om arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid. Dus daar hoeven geen zorgen over te zijn. Een verzelfstandiging onder de AF/KL groep kan ook goede kansen bieden voor groei en continuïteit. Er is aangekondigd dat er wel op een andere wijze naar de toekomst van de E&M divisies van KLM en Air France gekeken zal gaan worden. Hoe en wanneer is nog niet bekend gemaakt.

In het Transitie Centrum

De HPO reorganisatie nadert zijn einde, in het eerst kwartaal van volgend jaar worden de laatste organisatiewijzigingen uitgerold. In de tussentijd zijn enige honderden KLM collega’s boventallig verklaard en overgeplaatst naar het Transitie Centrum. Wij snappen dat het ontzettend moeilijk is als je na vele jaren trouwe dienst in deze situatie terecht komt. Al deze collega’s willen wij daarom bij deze een hart onder de riem steken. Als je vragen hebt of ergens mee zit: je kunt altijd bij ons terecht voor hulp, ondersteuning of gewoon om je verhaal te vertellen!

In jouw belang

Het afgelopen jaar hebben wij veel kunnen bereiken voor onder andere leden die als gevolg van HPO van functie of standplaats veranderden of te maken kregen met uitbesteding van het werk. Denk aan zaken als het niet correct nagekomen afspraken of afspraken die een onbedoeld effect hadden voor medewerkers. Samen met onze actieve kaderleden bij KLM hebben wij voor dit soort gevallen goede oplossingen gevonden. Dit is wellicht wel een van de meest dankbare taken voor een belangenbehartiger en een kaderlid; leden kunnen helpen als zij tegen dingen aanlopen, die niet (helemaal) goed gaan. Ook in 2017 kun je weer rekenen op De Unie, wij staan voor jouw belangen!

Back To Top