skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
5 Tips: Wat Te Doen Tegen Hoge Werkdruk?

5 tips: Wat te doen tegen hoge werkdruk?

Werkdruk is meer dan alleen werkdrukte. Het is een structurele disbalans tussen de werkbelasting die je aankunt en die je ervaart. Daar lijdt niet alleen de kwaliteit van je werk onder, maar ook je mentale en fysieke toestand. Je loopt namelijk constant op je tenen. De laatste jaren neemt werkdruk overal toe, de coronacrisis en het thuiswerken lijken die ontwikkeling alleen maar te versnellen. Dat is zorgelijk, want werkdruk kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen: van overbelasting en stress tot overspanning en burn-outs. Wat kun je doen tegen werkdruk?

Altijd op de hoogte van belangrijk KLM-nieuws én zelf invloed uitoefenen? Registreer je dan gratis!

Wat te doen tegen hoge werkdruk?

Wanneer de werkdruk te hoog is, verschilt per persoon. Wat de één ervaart als werkdruk, kan voor de ander een fijne uitdaging zijn. Als je werkdruk voelt, zijn er een paar dingen die je kunt.

Geef je grenzen aan
Laat het duidelijk weten als je ergens last van hebt. Heb je te veel werk, te weinig tijd of ervaar je te veel druk? Zeg het duidelijk tegen je collega’s en leidinggevende. Onthoud dat jij iets als druk kunt ervaren, terwijl je collega’s dat niet zo voelen. Dit betekent niet dat jouw ervaring onbelangrijk is. Bovendien: als jij niets aangeeft, weet je werkgever niet dat je ergens mee zit.

Zoek contact
Sociaal contact is een veelgebruikte en effectieve manier om met stress en werkdruk om te gaan. Bel eens met vrienden, familie of collega’s. Pak de telefoon wat vaker op of videobel met elkaar. Sociaal contact helpt ons relativeren en luchten. Zo kan het een wereld van verschil maken.

Breng structuur aan
Bepaal voor jezelf wanneer je werkt, wat je wanneer af wilt hebben en – ook heel belangrijk – wanneer je even niet werkt. Wees hier ook duidelijk over naar je collega’s en leidinggevende. Zo weten zij wanneer ze op je kunnen rekenen en weet jij wanneer je niet ‘aan’ hoeft te staan.

Slaap regelmatig, eet gezond en blijf in (mentale) beweging
Dit zorgt ervoor dat je je gezonder voelt. Bovendien blijf je helder, waardoor je redelijk, rustig en objectief kunt blijven denken en je je beter kunt wapenen tegen zorgen en druk. Zorg dat je regelmatig buiten komt. Probeer daarnaast mentaal actief te blijven: schrijf, lees, doe denkspelletjes of (kruiswoord)puzzels.

Neem contact op met de bedrijfsarts
Als bovenstaande tips niet werken, kun je altijd nog contact opnemen met de bedrijfsarts. Deze kan je helpen en ondersteunen om je stressniveau te verlagen.

Altijd op de hoogte van belangrijk KLM-nieuws én zelf invloed uitoefenen? Registreer je dan gratis!

Ziek melden

Werken bovenstaande maatregelen niet, wordt het je echt te veel en ben je niet meer in staat om je werk goed uit te voeren? Dan kun je je ziek melden. De bedrijfsarts beoordeelt dan of en in hoeverre je in staat bent om nog te werken. Na je ziekmelding is het belangrijk om te voldoen aan je re-integratieverplichtingen.

Altijd op de hoogte van belangrijk KLM-nieuws én zelf invloed uitoefenen? Registreer je dan gratis!

Meer weten

Heb je vragen over hoge werkdruk of merk je dat je door werkdruk gezondheidsklachten krijgt? Wil je jouw situatie en mogelijke oplossingen bespreken met je werkgever? Neem contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Altijd op de hoogte van belangrijk KLM-nieuws én zelf invloed uitoefenen? Registreer je dan gratis!

Back To Top