skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Ik Word Werkloos: Wat Nu?

Ik word werkloos: wat nu?

“Ik word werkloos”, is een van de vervelendste zinnen om uit te moeten spreken. Wij horen het helaas regelmatig. Het goede nieuws is wel dat wij − door deze ervaringen − goed weten wat je het beste kunt doen als je weet dat je werkloos wordt. Werkloos worden gaat vaak samen met stress. Een goede voorbereiding kan dit helpen te voorkomen, of in ieder geval te reduceren. Wij schreven een blog over werkloos worden in het algemeen, het aanvragen van een WW-uitkering en verstandige vervolgstappen.

Ik word werkloos, hoe zit het met de WW-uitkering?

Soms weet je al lang van tevoren dat je werkloos wordt. Je kunt dan nog geen WW-uitkering aanvragen. Dit kun je pas 1 week voor je laatste werkdag doen. Het is goed om te weten dat je een WW-uitkering kunt aanvragen tot 1 week na je laatste werkdag. Maak er dus werk van zodra het kan. Hier vind je een e-mailherinnering van het UWV. Deze service stuurt jou een mailtje zodra je de aanvraag kunt doen. Wel zo handig!

Voordat we verder ingaan op het aanvragen van een WW-uitkering, is het belangrijk om de werking van de WW te snappen.

De WW in het kort

De Werkloosheidswet − WW in het kort − is de Nederlandse wet die regelt dat werklozen die voldoen aan de wekeneis, welke controleert of jij voldoende arbeidsverleden hebt, een werkloosheidsuitkering ontvangen. Een van de eisen voor het aanvragen van een WW-uitkering is dat je per direct beschikbaar bent voor nieuwe werkzaamheden. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen − beter bekend als het UWV − is de instantie die de uitvoering van de WW realiseert. Zij controleren ook of jij recht hebt op een WW-uitkering. Maar in welke gevallen is dat zo?

Heb ik recht op een WW-uitkering?

Niet iedereen die werkloos is of wordt heeft recht op een WW-uitkering. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Deze voorwaarden zijn als volgt:

  • Je moet verzekerd zijn voor de WW;
  • Je moet werkloos zijn voor de WW;
  • Je moet voldoen aan de wekeneis, wat wil zeggen dat je in de periode van 36 weken voor je werkloosheid minimaal 26 weken gewerkt moet hebben;
  • De werkloosheid mag niet jouw schuld zijn, op staande voet ontslagen worden of zelf nemen geeft je dus geen recht op een WW-uitkering.

Ik word werkloos, hoe vraag ik een WW-uitkering aan?

Zoals we al schreven, kun je pas 1 week voor je laatste werkdag een WW-uitkering aanvragen. Dit doe je op www.werk.nl. Je doet er goed aan je eerst voor te bereiden op de aanvraag. Dit werkt als volgt:

  1. Een WW-uitkering vraag je aan met je DigiD. Heb je deze niet? Vraag deze dan aan op www.digid.nl. De aanvraag duurt maximaal 5 dagen, dus wees er op tijd bij;
  2. 1 week voor je laatste werkdag kun je je WW-uitkering aanvragen. Het UWV heeft hier je salarisgegevens voor nodig. Log met je DigiD in op www.uwv.nl en ga naar je persoonlijke gegevens. Hier kun je heel gemakkelijk je arbeidsverleden en loongegevens controleren. Op basis van deze gegevens wordt de hoogte en duur van je WW-uitkering bepaald;
  3. Bij het aanvragen van een WW-uitkering horen een aantal plichten. Zo dien je actief te solliciteren naar passend werk, de taken in de Werkmap uit te voeren en je afspraken met het UWV na te komen. Welke plichten er allemaal zijn, lees je hier.

De aanvraag zelf duurt zo’n 30 minuten. Log in met je DigiD en vul het digitale formulier in. Na je aanvraag ontvang je een mailtje met de bevestiging.

Ik word werkloos: De Unie helpt

Als lid van de vakbond kun je gebruikmaken van onze helpdesk. Dus ook alle KLM’ers. Wij adviseren je op het gebied van werkloosheid en bijkomende zaken. Indien gewenst, kunnen we de beëindigingsovereenkomst voor je controleren. Ben je nog geen lid van KLM Unie? Schrijf je gratis in en praat mee over jouw toekomst bij KLM. Wil je weten wat je huidige cao zegt over je vakantiedagen? Check dan onze cao-pagina!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben over bereikbaarheid tijdens je vakantie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch beschikbaar via 0345 – 851 963. Je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.

Back To Top