skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Persbericht De Unie Over Testbeleid KLM Bemanningen

Persbericht De Unie over testbeleid KLM bemanningen

  • KLM

Kabinet draait KLM de nek om met testbeleid voor crew “Tussen neus en lippen heeft het kabinet vandaag, 20 januari 2021, misschien wel het ontslag aangekondigd van duizenden KLM-ers. En misschien is het nog erger dan dat”. Aldus voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie.

De eisen die nu gesteld worden aan alle inkomende reizigers gaan ook gelden voor bemanningen. Elk bemanningslid dat een positieve antigeentest heeft moet op de bestemming achterblijven. Dat is voor KLM niet hanteerbaar. KLM-bemanningen gaan samen uit en samen thuis. Als er voor crewleden geen uitzondering op deze regel komt, zal KLM haar lange afstandsvluchten moeten stilleggen. Dat gaat duizenden banen kosten. En levert de Nederlandse economie extreme schade op.

De persconferentie van het kabinet over de aanscherping van de corona-maatregelen leek volledig beheerst door de avondklok. Er werd in detail verteld dat de schappen in de supermarkt na sluitingstijd worden aangevuld en dat je na 20.30 uur wel je hond mag uitlaten. Alleen en aangelijnd.

“Een nationale televisie-uitzending waarin het kabinet zelfs aandacht besteedt aan het uitlaten van Max en Wodan. Maar dat ook KLM-bemanningen onder het testbeleid voor inreizenden gaan vallen werd verzwegen. Daarnaast: het reisverbod vanuit Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en heel Zuid-Amerika grijpt sowieso rechtstreeks in op de toekomst van KLM en haar duizenden werknemers. Dat wordt kennelijk op de koop toe genomen: nul aandacht daarvoor tot nu,” aldus Castelein.

Ook als de crew nog zou worden uitgezonderd van het testbeleid, zijn de genomen maatregelen desastreus. Elk uitblijven van herstel van de luchtvaart wordt bij KLM teruggerekend naar procenten en omgezet naar mensen. “Dat zijn mensen met gezinnen. Elke 10% achterblijvend herstel leidt tot extra verlies van minstens 1.000 banen. Het is tragisch dat KLM kennelijk het ondergeschoven kindje wordt in de jacht op politieke meerderheden – bij voorbeeld voor die avondklok – op links. Coronabeleid lijkt wel milieubeleid geworden. En er wordt totaal vergeten wat KLM en haar medewerkers al 101 jaar voor moois te bieden hebben aan ons land.”

Intussen zullen de vluchten die, noodzakelijk of niet, vanuit die gebieden worden uitgevoerd gewoon door andere luchtvaartmaatschappijen en via andere hubs doorgaan. Vervolgens komen die reizigers indien ze dat willen alsnog via de auto of de trein naar Nederland. KLM wordt hier nodeloos hard geraakt in wat juist de kern is van haar verdienmodel, de doorvliegende reiziger.

“Die reizigers zoeken nu andere overstappunten zoals Frankfurt, Dubai en wellicht is het ook een groeikans voor Istanbul. De toekomst van het verdienvermogen van de hele sector wordt met dit totale pakket aan maatregelen nodeloos vernacheld. Hiermee draait het kabinet KLM de nek om en komt ook het herstel van de Nederlandse economie op grotere achterstand te staan.”

Wil jij op de hoogte blijven?  Registreer je hier gratis!

 

[print_link]
Back To Top