skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Ziek Tijdens Je Vakantie?

Ziek tijdens je vakantie?

Je bent na maandenlang zwoegen eindelijk op vakantie. Welverdiend. In alle rust alles op een rijtje zetten, lekker eten en vooral: genieten. Maar plots word je ziek, tijdens je vakantie. Wat moet je dan? In deze blog leggen we je exact uit hoe dit in z’n werk gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je vakantie hebt en toch ziek wordt.

Ziek tijdens vakantie: wat nu?

Het allerbelangrijkst als je ziek wordt tijdens je vakantie, is dat je je zo snel mogelijk meldt bij je werkgever. Het ziekmelden werkt uiteraard op de wijze die je gewend bent. Weet je niet hoe je dit doet? Dan vind je dit vaak in het verzuimreglement of personeelshandboek. Er is vaak vastgelegd voor welk tijdstip en bij welke persoon je je moet ziekmelden. Ben je niet in staat jezelf ziek te melden? Dan kan een ander dit voor je doen.

Moet ik eerder naar huis?

Wanneer je ziek wordt op vakantie hoef je niet eerder terug te keren naar huis. Het is belangrijk dat je snel beter wordt. Lukt dat op je vakantieadres, dan is het prima om daar te blijven. Ben je niet in staat te herstellen op je vakantieadres, dan doe je er goed aan terug te keren naar huis. Bespreek dit ook met de dokter, indien mogelijk.

Ziek tijdens vakantie: vakantiedagen

Ziek worden tijdens je vakantie is natuurlijk altijd vervelend. Gelukkig voor jou is dat directe ziekmelding betekent dat je werkgever geen vakantiedagen mag inhouden over de dagen die je ziek bent. Je hebt dus tijd om uit te zieken, zonder dat het je een vakantiedag kost. Een geruststellende gedachte. Dit kan overigens anders zijn wanneer je instemt met het opnemen van verlof óf als je al ziek bent gemeld voordat je op vakantie gaat.

Zorg dat je bereikbaar blijft

Jij en je werkgever hebben er belang bij om te weten wat jouw situatie is. Het is daarom belangrijk dat je je vakantie- en/of verpleegadres aan je werkgever doorgeeft.

Bezoek aan een plaatselijke arts

Bezoek, indien mogelijk, een dokter in de buurt en vraag om een officiële doktersverklaring. In zo’n doktersverklaring moeten een diagnose, doktersadvies en verwachte ziekteduur zijn opgenomen. Een officiële doktersverklaring kan namelijk als bewijs, dat je echt ziek bent (geweest), dienen en daarmee handig zijn om onduidelijkheden achteraf te voorkomen.

Ben je weer opgeknapt?

Ben je weer fit? Dan moet je dit zo snel mogelijk melden bij je werkgever. Wanneer je terugkeert, kan het zijn dat je wordt opgeroepen door de bedrijfsarts, voor een controle. Wil je weten wat jouw huidige cao zegt over ziekte en vakantie? Check de cao-pagina!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben over ziekte tijdens vakantie, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch beschikbaar via 0345 – 851 963. Je kunt ons ook mailen via sc@unie.nl.

Meer nieuws ontvangen?

Nog geen lid van KLM Unie? Schrijf je gratis in en praat mee over jouw toekomst bij KLM.

Back To Top