skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
KLM: Update

KLM: Update

Dinsdag 28 mei 2019 heeft De Unie, samen met de anderen vakorganisaties en KLM-overleg gehad over lopende zaken. In dit overleg zijn een aantal onderwerpen aan bod gekomen. Hierbij geef ik een korte update.

150 KLM-leerlingen

KLM zal 150 leerlingen aannemen voor de duur van de opleiding ‘logistiek teamleider’. Het gaat hier om een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) waarbij de leerling bij KLM werk en leert bij ROC Amsterdam. De vacature staat al uit en er worden nog steeds leerlingen gezocht. Op 28 mei 2019 hebben we overeenstemming bereikt over het BBL-contract. Het contract is voor de duur van het leertraject. Maar uiteraard zal KLM ook uit deze leerlingen kunnen putten bij vacatures.

Winstdelingsregeling

De Unie is zeer kritisch over de betaalwijze van de winstdelingsregeling. Voor de goede orde zijn we natuurlijk blij dat er wederom sprake was van een substantiële uitkering door de uitstekende prestaties die KLM (mede) dankzij jou heeft gerealiseerd. We hebben afgesproken dat KLM de vrijheid heeft om optimaal gebruik te maken van de fiscale behandeling. Dit jaar heeft KLM ervoor gekozen om de nettobetaling af te laten hangen van het jaarloon. Hierdoor kwamen er onuitlegbare verschillen. Voor ons is dat onwenselijk en hebben hier nogmaals kritische vragen over gesteld. Ook hebben we al voor de nieuwe cao het voorstel gedaan om de vrijheid van KLM om de wijze van uitbetaling te kiezen, aan te passen. Zoals wij KLM lieten weten, heeft deze uitwerking geleid tot een discussie bij het koffiezetapparaat op basis van inkomen, terwijl dat eigenlijk een feestje had moeten zijn.

DI-budget

In deze cao hebben we afgesproken dat in het gronddomein een DI-budget komt van 1,93%. Dit budget kan je benutten als besteedbaar inkomen, waarbij het in januari betaalbaar wordt gesteld. Maar je kan het brutobedrag ook netto inzetten voor opleiding en ontwikkeling. DI staat ook voor Duurzame Inzetbaarheid. Ook vrije tijd is een DI-doel. Daarom kan je vanaf eind dit jaar het budget ook inzetten voor het aankopen van vrije tijd, in uren. Die vrije tijd kan je dan weer gebruiken voor studiedagen of voor recuperatie. Het voorstel is om het restsaldo (omdat je in uren vrije tijd koopt en er dus ‘minuten’ over kunnen blijven) dan uit te betalen.

OSG-update

Verder hebben we het nog gehad over de invoering van het OSG-systeem op 29 maart 2020. De nieuwe functiewaarderingssystematiek, gebaseerd op ORBA, is een landelijk erkend systeem wat wordt ondersteund door de landelijke bonden zoals De Unie.

En verder…

We zouden nog spreken over het neutraal omzetten van bestaande pensioenrechten naar 68 jaar. Vanwege de beperkte tijd, zijn we hier niet aan toegekomen en wordt dit geagendeerd voor komende donderdag 6 juni. Dan hebben we weer overleg. Na afloop spreken we door over co-creatie naar aanleiding van de presentaties die we hebben gekregen van de verschillende groepen. Wij verwachten dat er uit de co-creatie groepen input komt voor afspraken in de cao.

Ook voor je collega is het nooit te laat om lid te worden

Ken jij nog collega’s die geen lid zijn van De Unie? Als ze invloed willen uitoefenen op hun arbeidsvoorwaarden en stemmen over cao-resultaten of arbeidsvoorwaardelijke zaken willen agenderen? Dat kan heel gemakkelijk via het lidmaatschap. De Unie is er namelijk voor jou. Ook wij hebben ook een blauw hart! Lees hier wat we doen en onze ledenvoordelen lees je hier. Inschrijven kan hier. Wil je informatie ontvangen over actualiteiten? Schrijf je dan in op http://nlunie-batistini.savviihq.com.

PS: kijk ook eens op onze KLM LinkedIn groep.

Met vriendelijke groet,

Erwin Rog

Belangenbehartiger/ coördinator arbeidsvoorwaarden

Back To Top