skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Is Het Armpje Drukken Nu Voorbij?

Is het armpje drukken nu voorbij?

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. De cao-onderhandelingen met KLM verlopen stroef. Op 11 juli zijn we als gezamenlijke bonden opgestapt en daarna hebben we elkaar brieven geschreven en is er informeel gesproken. Uiteindelijk heeft KLM gisteren een opening geboden door AMSHA.19.050 – Verbeterd loonvoorstel te doen.

Armpje drukken

Een Unie-lid vroeg mij: ‘is het armpje drukken nu voorbij?’ Elke onderhandeling heeft iets weg van armpje drukken. Maar zoals ik antwoordde: ‘voor armpje drukken moet je bij elkaar aan tafel zitten én elkaars handen vasthouden’. En dat is ook wat we willen. Want alleen aan die tafel en met elkaar sluiten we die cao. Met dit bod zijn we er nog niet, maar het biedt een opening om aan die tafel te gaan. Het gesprek moet gaan over de inhoud, looptijd en het niveau.

Wederzijds respect

De cao-onderhandelingen zijn het gesprek van de dag. Soms zijn het verhitte discussies. Zeker als er acties komen, kunnen verhoudingen op scherp komen te staan. Aan iedereen vraag ik om de rust te bewaren en elkaars mening of standpunt te respecteren. Het kan lastig zijn dat collega’s juist wél of juist níet meedoen aan een door een vakorganisatie uitgeroepen actie. Welk middel iemand ook kiest – De Unie kiest (nu) niet voor het actiemiddel – uiteindelijk blijf je collega’s en staan we aan dezelfde kant. Aan elk conflict komt een einde en moeten we met elkaar door.

Back To Top