skip to Main Content
Dit is een website van vakbond De Unie voor alle medewerkers van KLM.
Onderhandeling Cao KLM Gaat Weer Van Start

Onderhandeling cao KLM gaat weer van start

  • CAO

In oktober 2018 bereikten we een cao-akkoord en nu gaan we weer opnieuw in overleg. De huidige cao heeft een looptijd tot 1 juni 2019. En aangezien de cao’s op alle domeinen dan aflopen, gaan we in multi-verband (dat wil zeggen het grond, cabine en vliegers domein) met KLM in gesprek over de nieuwe cao. De eerste bijeenkomst is op 9 mei, deze zal vooral bedoeld zijn als informatie-sessie. Wij zijn benieuwd naar jou mening over een nieuwe cao! Mede met jouw input, zullen we onze inzet bepalen.

Proces en co-creatie

Vorig jaar hebben we in de cao de afspraak gemaakt om voor de onderwerpen Duurzame Inzetbaarheid (DI) en Roosters en Flexibiliteit (R&F) op een innovatieve manier naar oplossingen te zoeken. Daar zitten we nog midden in. De onderzoeksgroepen hebben eind februari hun werk opgeleverd en de oplossingsgroepen zijn eind maart van start gegaan. Zoals het er nu naar uitziet leveren die eind mei, of misschien wel later hun oplossingsrichtingen aan. Deze broedende kip moeten we nog maar even niet storen. Maar wij hopen wel dat dit werk niet voor niets is geweest en er ook bruikbare en breed gedragen oplossingen komen die we in de cao kunnen verankeren. Ook de consigneringsregeling is onderdeel van gesprek waarbij we nog geen uitkomst hebben. De vraag is nu hoe we het proces van onderhandelen ingaan: een korte looptijd waarbij we bij de volgende cao de oplossingen mee kunnen nemen, of accepteren we een langer cao-onderhandelingsproces?

Welke onderwerpen wil jij in de cao?

De uitgangspunten van De Unie zijn vastgelegd in de perspectiefnota 2019. Hierin lees je onder andere dat we inzetten op een verruimd vaderschapsverlof, duurzame inzetbaarheid en mantelzorg. Ook zetten we in op een realistische loonsverhoging. Maar het gaat er natuurlijk ook om wat binnen KLM van belang is. Want vanuit een groep jongeren kregen we de opmerking om de reiskostenregeling (woon-werk) te moderniseren. Meer keuze en een hogere bijdrage. Of wat dacht je van het kiezen van je eigen device? Hoe zit het met de work/life balance? Of hoe denk je over het Variabel Inkomen bij MSG? Of de doorgroei in de schaal? Heb je specifieke wensen voor het platform? Passage? De bagagekelder? E&M? Het hoofdkantoor of een andere afdeling?

Laat me weten hoe je er over denkt

Wij inventariseren jullie ideeën. Laat uiterlijk 5 mei iets weten. Op basis van de input die we ontvangen zal de bedrijfsledengroep van KLM (zo’n 15 collega’s van jou) de inzet voor de cao vaststellen. Dat doen we 6 mei. Uiteraard informeren we je over onze cao-inzet (en de inzet van KLM)! Stuur jouw ideeën en suggesties naar: erwin.rog@unie.nl

Ook voor je collega is het nooit te laat om lid te worden

Ken jij nog collega’s die geen lid zijn van De Unie? Als ze invloed willen uitoefenen op hun arbeidsvoorwaarden en stemmen over cao-resultaten of arbeidsvoorwaardelijke zaken willen agenderen? Dat kan heel gemakkelijk via het lidmaatschap. De Unie is er namelijk voor jou. Ook wij hebben een blauw hart! Lees hier wat we doen en onze ledenvoordelen lees je hierInschrijven kan hier. Wil je informatie ontvangen over actualiteiten? Schrijf je dan in op http://nlunie-batistini.savviihq.com.

Met vriendelijke groet,

Erwin Rog

Belangbehartiger/arbeidsvoorwaardencoördinator

Back To Top